Sarah

Een zadel en al zijn accessoires is niet goedkoop. Om het zo lang mogelijk mee te laten gaan, is de juiste verzorging noodzakelijk. Hieronder vindt u de juiste gebruiksaanwijzing voor het onderhoud van uw zadel en zijn accesoires, aangeschaft bij Masara.

Controle

Het is belangrijk dat een zadel regelmatig gecontroleerd wordt, om het in optimale conditie te houden. U kan uw zadel vergelijken met een wagen. Deze moet ook regelmatig op onderhoud, dan moet de olie bijgevuld of ververst worden. Een nieuw zadel of een zadel dat een nieuwe vulling kreeg, dient na 8 tot 12 weken opnieuw bekeken te worden. Verder is een halfjaarlijkse controle aan te raden. Bij een jong paard is zelfs een driejaarlijkse controle geen overbodige luxe.

Reflocking

Elk zadel krijgt best een volledig nieuwe vulling om de tweeënhalf jaar. Het is onvermijdelijk dat wol op termijn zal samenklitten en oneffenheden gaat vertonen, zelfs als het zadel amper gebruikt wordt. Tijdens de reflock wordt altijd de boom van uw zadel gecontroleerd op breuken of losse onderdelen.

Bewaring

Bewaar het zadel op een schone, droge plaats. Leg het niet in de zon of nabij een verwarmingselement. Trek steeds de zadelovertrek over het zadel na gebruik om onvoorziene beschadiging en verkleuring te voorkomen.

Zadelsteun

Hang het zadel bij voorkeur op een ronde, buisvormige zadelsteun. Zadelsteunen met baren langs de zijkant, laten onomkeerbare afdrukken na in de met wol gevulde kussens. Dit is nadelig voor de pasvorm en drukverdeling. Heeft u geen keuze? Leg dan eerst een opgeplooide zadeldoek, gel of wol op de zadelsteun om de kussens te beschermen.